Pavel Cimbálník (Sportguides Team Rožnov pod Radhoštěm) vybojoval titul mistra České republiky v Perun SkyMarathonu. Cimbálník v závodě dlouhém téměř 44 kilometrů s celkovým převýšením 3400 metrů, dosáhl času 4:54:52. Stříbrnou příčku vybojoval Jakub Uherek (Beskydské šavle, 4:59:05), třetí skončil Pavel Brýdl (Salomon.cz, 4:59:37). Absolutním vítězem závodu se stal Slovák Martin Blahušiak. Ultra maratonec z Martina se blýskl časem 4:44:32. Do cíle doběhlo 156 mužů.

Cimbálník v případě povedeného výsledku v Beskydech pomýšlel o účasti v zářijovém Mistrovství světa ve Skyrunningu ve Španělsku. O jeho případné účasti na světovém šampionátu ale rozhodnou ještě další závody.

,,Proto jsem chtěl v Moravskoslezských Beskydech vyhrát,“ plánoval vytrvalec ze Zašové

,,Týden před závodem ho ale postihly zdravotní komplikace. Dostal neštovice a sužovaly ho vysoké teploty. Stačil se však včas vyléčit.

,,Po staru jsme běželi na čele s Martinem Gogelou. Ovšem v prvním seběhu jsme na trati trochu zabloudili a já jsem klesl na pátou příčku. Navíc jsem trochu přepálil začátek závodu. Přesto jsem se záhy probojoval na třetí místo, ale v průběhu 14. kilometru mi začaly docházet síly. Poté jsem měl na 30. kilometru, ve stoupání na Ostrý, velkou krizi. Krize naštěstí pominula a v posledním stoupání na Javorový v Grande finále, zhruba 2 kilometry před cílem, jsem se probojoval na vítěznou pozici a na ní jsem už zůstal,“ raduje se ze zisku českého titulu v Perun SkyMarathonu Pavel Cimbálník.

O český titul bojovaly také ženy. Zisk zlaté medaile slaví Anna Straková (Czech Skyrunning Team, 5:32:58), druhá skončila rodačka z Holešova Kateřina Pospíšilová (Hostýn trail, 5:52:08), třetí místo obsadila díky času 5:56:08 Kateřina Klepáčová z Frýdku-Místku. V cíli bylo klasifikováno 43 žen.

Perun SkyMarathon se konal po tříleté odmlce v sobotu 27. dubna, a na vytrvalce čekala náročná trať okořeněná o zbytky sněhu ze sněhové nadílky, která v Moravskoslezských Beskydech napadla v týdnu před závodem.

Běželo se na velmi těžké trati v krásném horském prostředí Moravskoslezských Beskyd v oblasti Slezské Beskydy v Goralii. Konkrétně v okolí horských masívů Javorový, Ropice, Príslop, Kozinec, Ostrý, kdy se na každý vrchol vystoupalo nejprudšími svahy a poté se sbíhalo technickými úseky. Vytrvalci na trati, na které byly kořeny, kamení, bláto a také ještě sníh, museli zdolat 6 náročných stoupání a 6 technických seběhů. Start a cíl závodu byl v Oldřichovicích u Třince.