Poslední dubnová neděle patřila v Ostravě běžeckým závodům, v ostravském Bělském lese měl premiéru půlmaraton, desítka a pětka.

Na nejkratší trase triumfoval o prsa Jirka Chasák před Matoušem Bílkou, oba shodně s časem 21:50, 37 sekund za nimi doběhl na třetím místě Lukáš Supík 22:27.

Mezi ženami to bylo taky docela těsné, zvítězila Jana Marková 25:25 před Markétou Tvrdou 25:30 a třetí Janou Klimkovou 25:45.

Pokud by se někomu zdálo, že časy nic moc, tak bacha, v půli 5 km dlouhého okruhu je asi 500 m docela prudký stoupák lesní pěšinou.

S ním se museli vyrovnat všichni včetně běžců na 10 km. Tam byl nejrychlejším závodníkem Dominik Stanislav 43:30, druhé místo bral Samuel Jakub Bodek 43:45, třetí pak Jakub Sosna 44:18.

Ženám kralovala mladičká Ludmila Poledníková 45:15, daleko za ní doběhla druhá Tereza Kiková 49:04, třetí skončila Aneta Sochorková 51:45.

V hlavním závodě, tedy na půlmaratonské distanci, byl nejrychlejší Marek Radomský z Form Factory, který zvládl 21,1 kilometrů za 1:21:45. Výborným výkonem potvrdil druhé místo domácí Libor Pavelka (šéf Oceláků Ostrava) 1:25:51, krásné třetí místo vybojoval časem 1:26:55 Rudolf Hradil.

Nejrychlejší ženou na nejdelší trati a vítězný pohár si převzala Hana Legerská 1:36:49, která zahájila letošní sezónu na výbornou. Daleko za ní doběhla Ivana Zbořilová 1:42:52. Na to, že nemá naběháno podle svých představ, tak skvělý výsledek v náročném terénu. Třetí skončila Martina Winklerová 1:46:00.

„Bylo to opravdu fajn a někteří dobrovolníci byli super. První dobrovolník se mi zaryl do paměti svým sofistikovaným klacíkem, kterým nás vháněl do prava na lesní pěšinku – podoba s tou na medaili je jasná. Dále to byla slečna, která nás na pěšině hnala vpravo směrem na asfaltku ke Kolibě, ta byla neúnavná a stále povzbuzovala a fandila, no a na kterou jsem se vždy těšil, byla slečna na vrcholu stoupání, ta nás točila vlevo a pak už to bylo jen z kopce, taktéž stále povzbuzovala a dodávala svým úsměvem sílu do dalších kroků, no a nesmím zapomenout na příjemnou paní s milým úsměvem na otočce, která nás obdarovávala ionťákem, pokaždé jsem se zastavil, dal pohárek, poděkoval za hezký výlet a běžel do dalšího kola. Takže asi tak, můj pohled na dnešní proběhnutí Bělský lesem, bylo to moc fajn a dobře zorganizováno, děkuji,“ pěl ódy na Facebooku Mia Jizva.

Výsledky – 1/2Maraton Bělský les

Výsledky Ostravská 10

Výsledky Ostravská 5